CHICKEN SALAD FANTASIA BULAN MADU - Aisya Ismail

Tuesday, 10 October 2017

CHICKEN SALAD FANTASIA BULAN MADU

Assalamualaikum and hye readers~



Hari ni sebenarnya ai tak ada idea nak update entri apa. Tapi tangan ni nak juga taip something untuk dibaca oleh pembaca sekalian. 😅


Since ai pun tak tahu apa yang nak dikongsikan untuk hari ni, apa kata ai kongsi resepi. Chicken salad fantasia bulan madu ni sebenarnya ai buat dah lama. Dalam dua bulan lepas. Tapi tak tahu lah kenapa ai tak update lagi. Duduk diam-diam dia dalam draft. Tadi masa tengok-tengok gallery phone baru ai perasan gambar-gambar chicken salad yang dah jadi jeruk tu.







Actually, chicken salad yang ai buat ni lebih kurang macam resipi coleslow. Cuma coleslow banyak bahan dan sayur wajib halus. Kalau tidak, tak nikmat rasanya. Hehehe. Kalau nak resipe coleslow yang sedap dan yummy, ai ada tulis di SINI.


Bahan-Bahan (kuantiti boleh ikut suka):

1. Dada ayam dipotong dadu.
2. Salad.
3. Kubis ungu.
4- KEWPIE roasted sesame sauce.


Cara-cara:

1- Rebus dada ayam dan potong kecil-kecil. Jangn terlalu halus, takut tak ada rasa ayamnya.
2- Potong sayur. Jangan potong halus.
3- Campurkan KEWPIE roasted sesame sauce dan gaul rata. 
4- Sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya setengah jam.
5- Siap untuk dinikmati.




Senangkan? KEWPIE sauce tu boleh beli di pasaraya. Ada macam-macam perisa. Pilih je yang mana berkenan di hati. Macam ai, ai pilih roasted sesame. Next time kalau beli lagi ai nak pilih yang lain pula.


P/s : Sebenarnya ayam kat atas tu dah terentung. So ai edit untuk nampakkan gambar itu sangat menyelerakan. Selera ke? Tapi serious sedap!





20 comments:

  1. Sedap ....lagipun mudah sangat nak buat .

    ReplyDelete
  2. Saya baca je tapi tak akan masak ni. Sebab kat dapur tak ada apa2. Kuali pun entak ke mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. xpe nanti tergerak hati buat boleh cari balik resepi kat sini..

      Delete
  3. Nampak sedap jeh. Nak Cuba resepi nih.

    ReplyDelete
  4. Resepi yang mudah.. Nama tu yang paling mengancam..

    ReplyDelete

Janga lupa untuk tinggalkan komen =D